Kuchnia

Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są zdrowe i smaczne posiłki dla dzieci.

Żywienie jest istotnym czynnikiem prawidłowego rozwoju dzieci, dlatego dbamy, aby posiłki były odpowiednio zbilansowane pod względem kalorycznym i zawierały wartości odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania jego organizmu. Posiłki serwujemy wg opracowywanego przez panią intendentkę jadłospisu. Przygotowujemy je z największą starannością, przy zachowaniu restrykcyjnych zasad higieny i zgodnie z procedurami GHP i HCCAP. Dbamy aby posiłki były nie tylko zdrowe, bezpieczne, ale i smaczne. Na miejscu wypiekamy ciasta, przygotowujemy pierożki, świeże surówki i gotujemy kompoty. Wprowadzamy do diety produkty pełnoziarniste i posiadające optymalną ilość składników odżywczych. To co jedzą dzieci wpływa na ich samopoczucie oraz ważne czynności organizmu, a nabyte nawyki żywieniowe często kształtują późniejsze wybory.

Godziny wydawania posiłków:

8,30 – śniadanie

10,00 – owoce

12,00 – obiad (składający się z dwóch dań)

14,00 – podwieczorek

16,00 – kanapki


                                                Jadłospis

Woda mineralna dostępna o każdej porze na życzenie dziecka.

 

 Aktualny Jadłospis

 

SMACZNEGO !!

PRODUKTY I SUBSTANCJE POWODUJĄCE ALERGIĘ I REAKCJĘ NIETOLERANCJI

Szanowni Rodzice

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie).
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.