Kuchnia

Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są zdrowe i smaczne posiłki dla dzieci.

Żywienie jest istotnym czynnikiem prawidłowego rozwoju dzieci, dlatego dbamy, aby posiłki były odpowiednio zbilansowane pod względem kalorycznym i zawierały wartości odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania jego organizmu. Posiłki serwujemy wg opracowywanego przez panią intendentkę jadłospisu. Przygotowujemy je z największą starannością, przy zachowaniu restrykcyjnych zasad higieny i zgodnie z procedurami GHP i HCCAP. Dbamy aby posiłki były nie tylko zdrowe, bezpieczne, ale i smaczne. Na miejscu wypiekamy ciasta, przygotowujemy pierożki, świeże surówki i gotujemy kompoty. Wprowadzamy do diety produkty pełnoziarniste i posiadające optymalną ilość składników odżywczych. To co jedzą dzieci wpływa na ich samopoczucie oraz ważne czynności organizmu, a nabyte nawyki żywieniowe często kształtują późniejsze wybory.

Godziny wydawania posiłków:

8,30 – śniadanie

10,00 – owoce

12,00 – obiad (składający się z dwóch dań)

14,00 – podwieczorek

16,00 – kanapki


                                                Jadłospis

Woda mineralna dostępna o każdej porze na życzenie dziecka.

 

 Aktualny Jadłospis

 

SMACZNEGO !!

PRODUKTY I SUBSTANCJE POWODUJĄCE ALERGIĘ I REAKCJĘ NIETOLERANCJI

Szanowni Rodzice

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym  posiłki zawierające alergeny będą w jadłospisie oznaczone pogrubioną czcionką.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.