Żywienie dzieci

Rozkład posiłków

  • 830900 – śniadanie
  • 1000 – 1015 – owoce/warzywa
  • 1200 – 1300 – obiad
      • I danie zupa
      • II danie
    • kompot
  • 1430 – 1500 podwieczorek
  • 1630 – kanapki /wg. potrzeb dzieci/

Przedszkole realizuje 75% racji pokarmowej.

Jadłospisy układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych IŻiŻ.

Jadłospis jest zaplanowany na cały tydzień i dostępny dla rodziców na tablicy w szatni dziecięcej oraz na powyższej stronie internetowej naszego przedszkola.

W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowe. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.

Sami wykonujemy: naleśniki, kluski (kopytka, leniwe ,śląskie), pierożki (z serem, mięsem, ruskie), świeże sałatki owocowe, świeże surówki, jogurty owocowe. Pieczemy smaczne ciasta drożdżowe. Zwracamy uwagę aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicone i wartościowe. Wykonane jak w domu. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do niegazowanej wody, otrzymują także herbatki owocowe, soki.

Jadłospis


Aktualny Jadłospis *

* Woda mineralna dostępna o każdej porze na życzenie dziecka.

PRODUKTY I SUBSTANCJE POWODUJĄCE ALERGIĘ I REAKCJĘ NIETOLERANCJI


Szanowni Rodzice,

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym  posiłki zawierające alergeny będą w jadłospisie oznaczone pogrubioną czcionką.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Życzymy smacznego!