Aktualny jadłospis
Poniżej mogą Państwo pobrać aktualny w danym tygodniu jadłospis.
Żywienie dzieci w przedszkolu wiąże się z obowiązkiem stosowania przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji, zapraszamy do ogólnego zapoznania się wyciągiem z w/w rozporządzenia, tj.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodna
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów.
W naszym jadłospisie produkty pogrubioną czcionką zawierają alergeny.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku powinno się okazać intendentowi przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
W NASZYM PRZEDSZKOLU SERWUJEMY 4 POSIŁKI
Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków
Przy pobycie ośmiogodzinnym w 4 posiłkach: śniadanie, owoc, obiad, podwieczorek udział procentowy powinien wynosić 75% całodziennego zapotrzebowania energetycznego.
Rozkład posiłków:
- Śniadanie – 8:30
- Owoce – 10:00
- Obiad – 12:00
- I danie (zupa)
- II danie
- kompot
- Podwieczorek – 14:15
Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu polega na przestrzeganiu zaleceń dziennego zaopatrzenia na energię i poszczególne składniki pokarmowe przez realizację 75% zaopatrzenia dziennego.
AKTUALNE ZALECENIA ODNOŚNIE ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA:
- Dbaj o różnorodność spożywczych produktów- należy spożywać produkty z różnych grup żywności.
- Strzeż się nadwagi i otyłości/ zadbaj o aktywność fizyczną/.
- W głównych posiłkach powinno być źródło pełnowartościowego białka/ mięso, ryby, jaja, sery białe/.
- Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii.
- Każdego dnia pamiętaj o mleku/ 2 szklanki/ lub jego przetworach.
- Ogranicz spożycie cukru, słodyczy, napojów gazowanych, żywności wysoko przetworzonej „ fast food”.
- Unikaj potraw smażonych, wybieraj gotowane, duszone oraz pieczone.
- Ogranicz spożycie soli.
- Pij wystarczającą ilość wody.
OPIS POSIŁKÓW
ŚNIADANIE
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Dostarcza nam siły i energii na cały dzień, powinno składać się:
- mleka podawanego w formie zupy mlecznej z dodatkiem kasz lub płatków zbożowych, względnie napoju mlecznego/ kakao na mleku, kawa zbożowa na mleku, jogurt/.
- pieczywa mieszanego z niewielką ilością masła
- produktu białkowego: twaróg, jaja, wędliny, sery, ryby.
- dodatku warzywnego/ rzodkiewka, sałata, pomidor/ oraz owocu.
OBIAD
Obiad to główny posiłek w ciągu całego dnia i powinien składać się z dwóch dań :
- zupy przygotowanej na wywarze jarskim lub mięsnym z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny smak
- drugiego dania składającego się z pełnowartościowego biała/ mięso, ryby, jajka, sery białe, rośliny strączkowe/, dodatku skrobiowego/ ziemniaki, kasza, ryż/ oraz warzyw, owoców.
PODWIECZOREK
Posiłek trudny do zrealizowania. Jeżeli dziecko je późno obiad, mogą to być owoce lub napój mleczny lub mleczno – owocowy. Jeżeli dziecko zjada wcześnie obiad – podwieczorek może być podobnym posiłkiem jak drugie danie.
KOLACJA
Powinna być spożywana ok. 3-4 godzin po obiedzie i ok. 2 – 3 godziny przed snem. Powinna być pełnowartościowa, złożona z potraw nie obciążających układu trawiennego. Może to być zupa mleczna (o ile nie dostało jej dziecko na śniadanie) z kaszą lub kluskami, ziemniaki z mlekiem zsiadłym (jogurtem lub kefirem), warzywami, pieczywo mieszane z chudym mięsem lub wędliną, sałatka jarzynowa w uzupełnieniu owoce.
Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych IŻ i Ż. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
Jadłospis jest zaplanowany na cały tydzień i dostępny dla rodziców na stronie internetowej i tablicy w szatni przedszkolnej.
W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.
Sami wykonujemy: naleśniki, pierogi/ ruskie, mięso, ser/, kluseczki leniwe, świeże sałatki owocowe, surówki,. Pieczemy smaczne ciasta
Staramy się podać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicone i wartościowe. Wykonane smacznie jak w domu.
Woda dostępna o każdej porze dnia na życzenie dziecka
WYMAGANIA DOTYCZĄCE ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH UŻYTYCH W ŻYWIENIU DZIECI PRZEDSZKOLNYCH
zgodnie z par. 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 26 lipca 2016 roku
/ wchodzi w życie z dniem 1 września 2016 r. /
1. Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.
2. Środki spożywcze o których mowa w ust. 1, dobiera się w taki sposób, aby:
1) na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;
2) posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
3) zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;
4) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
5) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia
6) każdego dnia były podawane:
a) co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych,
b) co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych
c) warzywa lub owoce w każdym posiłku
d) co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji
7) w żywieniu całodziennym było podawane przynajmniej pięć porcji warzyw lub owoców;
8) co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby.